vrijdag 9 augustus 2013

Koolhydraten op de weegschaal

We lezen veel over koolhydraten en in veel diëten moeten we deze juist schrappen uit ons dieet, om zo sneller af te vallen.

Maar wat zijn koolhydraten precies?
Koolhydraten is een verzamelnaam voor suiker en zetmeel. In Sugar for me honey heb ik uitgelegd dat er gecompliceerde en ongecompliceerde koolhydraten zijn en dat de gecompliceerde variant het beste is. Dit zijn volkoren producten, groente en fruit.
Je lichaam haalt uit de koolhydraten energie; brandstof om het lichaam te laten functioneren. Maar wat je niet moet vergeten, is dat wanneer je te veel koolhydraten neemt, je lichaam dit omzet in vet. Er is teveel aan brandstof, die het lichaam niet verbruikt. Ongecompliceerde koolhydraten worden sneller omgezet naar vet. Je lichaam krijgt hier namelijk snelle energie van, want je lichaam hoeft niet hard te werken, dus jij hebt ook niet genoeg tijd om ze te verbranden.
Gecompliceerde koolhydraten worden langzaam door het lichaam verteerd. Ze bevatten meer vezels, waardoor het lichaam harder moet werken. Je houdt er een lang verzadigd gevoel door en je hebt de tijd om de energie te verbranden.


Groente en fruit zijn ook koolhydraten


Wij hebben een poos geprobeerd zonder brood, rijst, pasta e.d. te leven. Maar ik merkte dat mijn lichaam er naar ging hunkeren. Vooral op de dagen wanneer ik flink had gesport. Koolhydraten geven ons energie. Dus verwijderen we het volledig uit ons dieet, dan kunnen we ons snel lusteloos en moe gaan voelen. Door het niet meer te eten, zoals je bij veel diëten doet, zal je zeker afvallen. Maar ga je het vervolgens weer toevoegen, kom je weer aan. Probeer balans te vinden en luister naar je lichaam.
Wij eten met mate brood. Zeker geen tarwebrood, maar zuurdesem brood of lekker een stuk roggebrood. Ook maak ik graag  spelt brood of een bananenbrood.
Een paar keer per week maak ik 's morgens een kom biologische havermout. Havermout is een van de Superfoods! Het stabiliseert namelijk je bloedsuikers,zorgt voor een snelle stofwisseling, geeft een verzadigend gevoel en bevat veel mineralen en vitamines.

Onze avondmaaltijden zijn wisselend. Omdat we geen tarwe eten is de keuze iets beperkter, maar er is nog volop. Neem eens heerlijke quinoa, maar af en toe is bruine rijst ook heerlijk. Mocht je wel tarwe eten, neem dan altijd de volkoren variant. Dus volkoren pasta i.p.v. witte pasta. Zo ook met rijst; liever bruine of zilvervlies rijst dan witte snelkook rijst.
Eet gemiddeld 200 tot 300 gram groente bij je diner, heerlijk gezond en geeft je een vol gevoel. Meer mag natuurlijk, groente mag je onbeperkt eten. Groente ontgift je lichaam, is rijk aan vitamines en mineralen en bevatten lekker veel vezels dat ons een verzadigd gevoel geeft. Dus ook als lunch lekker aan de groente!

Wij Nederlanders zijn gewend aan royale porties koolhydraten eten bij elke maaltijd. Als we zeggen wat we eten, draait het om de koolhydraten: Wij eten vandaag gewoon lekker brood, we eten pasta vanavond of een aardappelschotel.
Onze borden bestaan gemiddeld uit de helft koolhydraten. Probeer je bord vol te scheppen met groente, een klein stukje vlees of vis en dan nog 1 lepel koolhydraten. Dit is een stuk gezonder en zal je buik vullen op een gezondere manier. 

Voor ons geen koolhydraat-arm dieet. Eigenlijk helemaal geen dieet! Maar een levensstijl waar alles bewust wordt gekozen,  met liefde wordt bereid en mindful en met plezier wordt opgegeten. 

Minke





Geen opmerkingen:

Een reactie posten